Hieronder vind je bijna 100 bakerpraatjes die in de loop van de tijd ontstaan zijn omtrent de zwangerschap, geboorte en voorspelling van het geslacht van je kindje. De meeste van deze praatjes moeten beslist niet serieus worden genomen, maar het is misschien best eens leuk ze te lezen.

Voorspel het geslacht van jouw kindje door de bakerpraatjes quiz

 1. Volgens een oud verhaal heeft de manier van dragen ook iets te zeggen over het geslacht van jouw kindje. Draag je namelijk hoog dan krijg je een meisje, ligt jouw kindje laag, reken dan maar op een jongen.
 2. Een bakerpraatje uit Italië. Eet je nu je zwanger bent niets liever dan de kapjes van het brood, dan reken maar op een jongen. Haal je juist je neus op voor de kapjes dan reken maar op een meisje.
 3. Snak je s'morgens naar een glas sinaasappelsap reken dan maar op een meisje. Bij een jongen heb je hier niet zoveel behoefte aan.
 4. Zijn jouw ribben bont en blauw geschopt door de baby in jouw buik dan krijg je vast een jongen, want meisjes trappen liever lager.
 5. Ook de kleur haren van de grootmoeder hebben een voorpspellende functie. Is de grootmoeder grijs, dan reken maar op een jongen. Is het een andere kleur reken dan maar op een meisje.
 6. Volgens een Duits bakerpraatje heb je meer behoefte aan slaap als je een meisje verwacht. Een jongetje maakt juist minder slaperig.
 7. Waar voel jij de voetjes van jouw kleine het vaakst? Volgens een Noors bakerpraatje hebben meisjes een voorkeur voor rechts, en jongens een voorkeur voor links.
 8. Buiten de voetjes geldt deze voorkeur ook voor het hoofdje, bij een jongen voel je die voornamelijk links zitten, en bij een meisje rechts.
 9. Slaap je voornamelijk op jouw rechterzij reken dan maar op een meisje. Slaap je het lekkerst op je linkerzij, reken dan maar op een jongen.
 10. Ook jouw dromen voorspellen, droom je vaak van een meisje of juist van een jongen. Ook hier kan je het geslacht van jouw toekomstige kleine uit afleiden.
 11. Ben je kortademig tijdens de zwangerschap, dan krijg je vast een jongen. Geen problemen met ademhalen, dan reken maar op een meisje.
 12. Beetje gevaarlijk bakerpraatje uit Amerika. Voeg 1 eetlepel gootsteenontstopper toe aan wat ochendurine. Wordt het mengels blauw dan verwacht je een jongen. Bij een meisje kleurt het mengsel groen.
 13. Last van koude voeten tijdens de zwangerschap dan reken maar op een jongen. Merk je geen verschil dan weer een punt voor een meisje.
 14. Is de toekomstige vader nerveuzer dan voorheen, dan krijgt hij vast een dochter. Is hij heerlijk ontspannen dan is er vast een jongen in de maak.
 15. Is de toekomstige vader actiever op het gebied van klusjes dan krijgen jullie vast een zoon. Maakt hij zich echter niet drukker dan voorheen, dan krijgen jullie een dochter.
 16. Komt de aanstaande vader veel kilo's aan tijdens de zwangerschap, reken dan maar op een jongen. Blijft hij zo slank als voorheen, dan wordt het zeker een meisje.
 17. Leg twee kussens op de grond met onder de ene een lepel en de andere een vork. Vraag nu de aanstaande mama op een van de kussens plaatst te nemen. Kiest ze voor het kussen met de vork, dan verwacht ze een meisje en natuurlijk bij het kussen met de lepel een jongen.
 18. Nu nog even opletten hoe de toekomtige moeder weer van de kussens overeind komt. Zet ze hierbij de handen achter zich, dan verwacht ze een meisje. Zet ze bij het omhoogkomen de armen langs het lichaam, dan wordt het vast een jongen.
 19. Leg een tissue plat op de tafel en vraag de toekomstige mama dit op te pakken. Pakt ze hem bij het randje, dan verwacht ze een meisje. Pakt ze hem bij een van de hoeken dan wordt het een jongen.
 20. Let op hoe de toekomstige moeder haar koffiekopje oppakt. Doet ze dit bij het oortje dan wordt er een jongen verwacht. Houdt ze het met beiden handen vast reken dan maar op een meisje.
 21. Rijg een draad door een naald en steek hem door het gommetje van een potlood. Houd het potlood aan de draad boven je pols en wacht tot het gaat bewegen. Zwaait het potlood dwars boven je pols heen en weer, dan wordt het een zoon. Als het potlood in de lengterichting van je arm zwaait, dan wordt het zeker een meisje.
 22. Een voorspellend praatje voor de toekomstige ouders. Hierbij moeten jullie een vorkbeentje van de kip uit elkaar rukken. Wie heeft het grootste stuk? Is dit mama dan krijgen jullie een meisje, is het papa dan wordt het vast een zoon.
 23. Een Zweeds bakerpraatje zegt dat de aanstaande moeder invloed op het geslacht kan hebben door als ze een meisje wilt altijd een bolletje knoflook bij zich te dragen. Wil ze een jongen dan moet ze een ui bij zich dragen.
 24. In Italië geloven ze dat je gezicht dikker wordt als je een meisje verwacht. Is dit nog altijd hetzelfde dan krijg een jongen.
 25. Leg een sleutel in je hand en vraag de toekomstige moeder hem op te pakken. Hoe pakt ze hem beet? Als ze een meisje verwacht dan pakt ze hem bij het deel dat in het slot gestoken wordt, pakt ze hem bij de andere zijde dan verwacht ze een jongen.
 26. Een test uit Italië vraagt de toekomstige moeder haar haren omhoog te houden. Is er nieuwe haargroei in de vorm van een V dan verwacht ze een jongen. Groeit het nieuwe haar over haar hele nek, dan verwacht ze een meisje.
 27. Vraag de toekomstige moeder haar handen te laten zien. Doet ze dit met de palmen na boven, reken dan maar op een meisje. Doet ze dit met de palmen na benenden dan wordt het vast een jongen.
 28. Groeien je nagels sneller en worden ze sterker nu je zwanger bent, dan krijg je een jongen. Is dit nog het zelfde als anders dan krijg je een meisje.
 29. Trek je onderste ooglid naar beneden en bekijk het wit van je ogen. Is er een geprongen adertje in de vorm van een V zichtbaar? Zit dit in je rechteroog dan krijg je een jongen, zit het in jouw linkeroog dan krijg je een meisje.
 30. Volgens een oud Duits bakerpraatje kan je aan de ogen zien of je een jongen of een meisje krijgt. Kijk hiervoor langdurig (minstens 1 minuut) strak in de spiegel, worden jouw pupillen wijder dan wordt het vast een jongen. Gebeurt er helemaal niets dan krijg je een meisje.
 31. Bindt de lintjes van de cadeautjes die de aanstaande moeder tijdens een party heeft gekregen aan de trouwring, en geef deze door in de groep. Elke persoon trekt een lint van de bal. Hoe wordt het laatste lint van de ring getrokken? Ligt de ring hierbij in de de rechterhand dan wordt er een meisje geboren, ligt hij in de linkerhand dan is er een jongen op komst.
 32. Welke kleur hebben de kleertjes die de toekomstige ouders cadeau krijgen? Is dit overwegend groen, dan wordt er een jongen verwacht. Is de kleur overwegend geel, dan is er een meisje op komst.
 33. Ook de manier van uitpakken van de cadeau's speelt een grote rol bij het voorspellen van het geslacht. Pakt de toekomstige moeder de pakjes heel voorzichtig uit, reken dan maar op een meisje. Rukt ze het papier er gewoon af, en gooit ze de lintjes aan de kant, dan wordt het vast een jongen.
 34. Hoe zijn jouw handen tijdens de zwangerschap? Zijn ze lekker zacht, dan krijg een meisje. Zijn ze ruw dan krijg je een jongen.
 35. Volgens de overlevering zouden kinderen van piloten altijd meisjes zijn. Staat de vader liever met beide benen op de grond, reken dan maar op een jongen.
 36. De vader in actie!!! Strooit de aanstaande vader op het moment dat jij moet bevallen suiker in zijn schoenen, dan verwacht hij dat het een meisje zal worden. Is het echter zout dat hij in zijn schoenen strooit dan heeft hij toch liever een jongen.
 37. Kijk hiervoor minimaal 1 minuut en hoogstens 3 minuten strak in de spiegel. Zijn de pupillen verwijd dan krijg je een jongen, en anders een meisje.
 38. wil je weten hoeveel kinderen (in totaal) je krijgt en van welk geslacht? hang een naald aan een nylondraadje, steek je linkerarm vooruit met een open hand (duim links), hou de draad vast (met de naald beneden), ga op en neer langs je pols, hou daarna de naald boven je pols en kijk wat de naald gaat doen: elk rondje dat de naald maakt wijst op een meisje, elk streepje dat de naald maakt wijst op een jongen.
 39. Heb je een gevoelige of pijnlijke navel, dan wordt het een meisje. Voel je echter niks aan je navel, dan wordt het een jongetje.
 40. Ben je de eerste keer bij de verloskundige en het hartje van je ongeboren kind klopt zo rond de 150x per minuut, dan wordt het een meisje, want meisjes zijn druktemakers. Klopt het hartje zo rond de 135x per minuut, dan wordt het een jongetje want jongetjes zijn een stuk rustiger.
 41. Als de aanstaande moeder veel last heeft van pukkeltjes op gezicht, décolleté en schouders dan verwacht ze een meisje.
 42. Als je een jongetje wil, dan moet je de vader uitputten een paar dagen voor de vrijpartij. Veel zwaar fysiek werk laten doen zoals de tuin spitten enz. Wil je liever een meisje, dan moet je juist het omgekeerde doen, dus je man met rust laten en flink verwennen.....
 43. Als bij je eerste kind het kruintje van zijn haar in het midden ligt wordt de volgende een jongen , ligt het meer op zij dan wordt het een meisje
 44. Heb je elke dag trek in verse sinaasappelsap? dan krijg je een meisje. Kun je dit drankje tijdelijk niet uitstaan, dan krijg je een jongen.
 45. Heb je tijdens je zwangerschap een lage weerstand, ben je dus steeds verkouden? Dan zou je een dochtertje verwachten. Heb je juist het gevoel dat je niets op kunt lopen en voel je je sterk, je raad het al.... een zoontje op komst!
 46. Een baby mag je nooit onder de voetjes kietelen, want hierdoor zal het kind later gaan stotteren.
  In Joegoslavië doet ook een bakerpraatje de ronde: Als de zwanger vrouw een haat ten opzichte van een bepaalde vrouw bij zich draagt, dan krijgt ze een meisje. Heeft de zwangere vrouw nu een haat tegen een bepaalde man, dan zal zij een jongetje baren.
 47. Het "voorbeeld" bovenop leggen. Wil je een jongetje dan moet je man tijdens het vrijen bovenop. Wil je een meisje dan moet de vrouw boven.
 48. Groeien de haartjes op je benen of buik harder dan normaal dan verwacht je een zoon, groeien ze even hard als altijd, dan krijg je een dochter.
 49. Niet met je benen over elkaar zitten, anders krijg je een kind met een punthoofd.
 50. Als je een belofte aan een zwangere vrouw niet houd krijg je last van ontstoken ogen; dat denken ze op de Nederlandse Antillen.
 51. Ben je tijdens je zwangerschap mooi, en besteed je veel tijd aan jezelf dan wordt het een jongentje. Verwaarloos je jezelf dan wordt het een meisje, want die nemen alle schoonheid weg tijdens de zwangerschap.
 52. In Suriname (en dan denk ik vooral bij de Hindoestanen) moeten mannen alles voor hun zwangere vrouw halen of maken waar zij trek in heeft. Doet hij dat niet dan krijgt de baby een wijnvlek.
 53. Lig je hoogzwanger in je bed naar een volle maan te kijken, dan beginnen spoedig de eerste weeën. Er worden overigens veel kinderen met volle maan geboren.
 54. Als je veel huilt, dan wordt je kindje met rode ogen geboren. Dit gebeurt inderdaad wel. Dit heeft echter niet met huilen te maken, maar met de geboorte. Het komt wel voor dat er adertjes in de oogjes springen, waardoor het kindje wat rode oogjes heeft.
 55. Heeft de toekomstige moeder een ochtendhumeur, dan krijgt ze vast een meisje. Is ze echter heel vrolijk en lacht ze veel, dan wordt het vast een jongen.
 56. In Spanje kunnen ze aan de paella het geslacht van je kindje voorspellen. Roert de zwangere vrouw door de pan en valt de rijst naar rechts, dan krijgt ze een jongen. Valt de rijst naar links in de pan, dan krijgt ze een meisje.
 57. In Suriname zijn ze er heilig van overtuigd dat het kijken naar lelijke dingen het krijgen van een lelijk kindje veroorzaakt.
 58. In Suriname geloven ze ook dat moedervlekken veroorzaakt worden door vreetbuien die de moeder heeft tijdens de zwangerschap. De plek die de moeder tijdens het eten aanraakt zou dan de plaats zijn waar de kleine later een moedervlek krijgt. Raak dus nooit je gezicht aan tijdens het eten.
 59. In Turkije bestaat er een volkslied dat zegt dat als een zwangere vrouw te veel kippen- of geitenvlees eet, het kind gaat lopen als een kip of geit en de hele dag tok tok zal roepen.
 60. In Turkije is het eten van perziken tijdens de zwangerschap streng verboden, omdat dit een harig kind zou veroorzaken. Dit zou komen door het donzige schilletje van de perzik.
 61. Een zwarte kat brengt op vrijdag de dertiende ongeluk. Als je tijdens de zwangerschap een zwarte kat recht in de ogen kijkt, dan wordt je kindje met een grote bos haar geboren.(te betwijfelen valt of dit erg is)
 62. Zie je tijdens je zwangerschap een haas lopen, dan krijgt je kindje een hazenlip. (dit is dus beslist niet waar. Het krijgen van een hazenlip is een ontwikkelingsfoutje of kan optreden door medicijngebruik)
 63. In de negentiende eeuw kreeg de moeder volop haar zin, want tegen de wens van de moeder ingaan zou uitmonden in moedervlekken op het lichaam van het kind.
 64. Elk kind kost een tand. Dit hoeft niet waar te zijn. Als je goed eet tijdens de zwangerschap en je gebit goed verzorgt, gebeurt dit niet. Vroeger ging men er wel vanuit dat door tekorten je gebit tijdens de zwangerschap slechter werd.
 65. Snoepjes, koekjes, slagroomtaart, augurken, noem maar op wat de zwangere vrouw allemaal naar binnen snaait tijdens de zwangerschap: laat de toekomstige vader het maar halen, want al dat zin in lekkers is de wens van de baby in de buik en mag niet worden genegeerd.
 66. Een Arabisch bakerpraatje is dat tengere vrouwen niet op een gewone wijze een kind zouden kunnen baren. Een mollige vrouw zou veel makkelijk een kindje ter wereld brengen. Dit is dus niet waar, want het ligt aan de bouw van de bekken van de vrouw.
 67. Een zeer pijnlijke manier om het geslacht te bepalen zou zijn dat de man tijdens de zaadlozing zijn linker zaadleider dichtknijpt. Je zou dan een jongen krijgen. Dit heeft echt geen zin en de man kan beter deze pijnlijke behandeling achterwege laten.
 68. Je baby mag geen strakke sokjes dragen, anders begint het pas laat met lopen.
 69. Beschuit met muisje zijn heel gewoon tijdens de kraamdagen. Hoe is dit ontstaan? Muizen zijn het symbool van vruchtbaarheid. Het is wel bekend dat ze heel snel veel jongen kunnen krijgen. Het uiterlijk van een anijsbolletje waar het steeltje nog aanzit lijkt een beetje op een muisje.
 70. Denkt jouw partner tijdens het vrijen dat je heel mooi bent, dan krijg je vast een meisje. Andersom geldt natuurlijk ook.
 71. Het drinken van veel koffie tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat je een kindje met rood haar krijgt.
  Kindjes komen uit de rode kool. Tegenwoordig weten kleuters al waar de kindjes vandaan komen, maar dit is lang anders geweest.
 72. Waarom het bakerpraatje dat kindjes uit de rode kool komen? Omdat de vruchtzak waarin de kleine heeft gewoond, doorbloed is. Als je hier na de geboorte je hand in steekt en tegen het licht houdt, dan heeft het het doorschijnende idee van een rode kool blad.
 73. Wil je een voorspoedige bevalling, drink dan een bitter lemon of tonic. Deze dranken bevatten de stof kinine en vroeger werd dit vaak aan vrouwen gegeven. Misschien dat het na een krat van deze drank zin heeft.
 74. De missionarishouding wordt vrouwen die problemen hebben met zwanger raken, wel aangeraden.
 75. Tijdens het geven van borstvoeding kan je niet zwanger raken. Dit is beslist niet waar.
 76. Wil je niet zwanger raken, dan moet je tijdens het orgasme je adem inhouden. Ook staand de gemeenschap uitvoeren zou een zwangerschap voorkomen.
 77. Voorspellen hoeveel kinderen je krijgt, kan je door een uitgebloeide paardebloem te pakken en hard ertegen te blazen. Het aantal pluisjes dat aan de bloem blijft zitten voorspelt het aantal kinderen dat je krijgt.
 78. Heeft je buik de vorm van een watermeloen, dan krijg je vast een meisje. Je buik lijkt op een voetbal als er een jongen inzit.
 79. Zijn je billen veel dikker geworden tijdens de zwangerschap, dan krijg je een meisje. Bij een jongen wordt alleen je buik dikker.
 80. Van jongetjes krijg je benen als boomstronken. Verwacht je een meisje, dan heb je mooie slanke benen.
 81. Ben je heel vaak misselijk en moet je vaak overgeven tijdens de zwangerschap, dan krijg je vast een meisje. Jongens geven pas narigheid na de zwangerschap.
 82. Heeft de vrouw een puntige buik, dan wordt het een jongetje. Een ronde buik zou een meisje verbergen.
 83. Tijdens je zwangerschap nog het geslacht van je kindje wijzigen kan door een roze lint voor een meisje en een blauw lint voor een jongen onder je kussen te leggen.
 84. Leg twee kussens op de grond met onder de ene een theezakje en onder de ander een kruidnagel. Laat de toekomstige moeder op een kussen gaan zitten. Kiest ze het kussen met het theezakje dan krijgt ze een meisje en het kussen met kruidnagel voorspelt een jongen.
 85. Een andere manier van voorspellen is een Roemeens praatje en wordt uitgevoerd met zout en maïzena. Je moet stiekem zout in de haren van de toekomstige moeder strooien en vragen haar mond of neus aan te raken. Kiest ze voor haar mond, dan krijgt ze een meisje. Kiest ze echter voor haar neus, dan wordt het een jongen.
 86. Voorspellen door middel van een wiggelroede. Hang je trouwring aan een touwtje en houd deze op een paar centimeter boven de buik nadat je plat op je rug op de grond bent gaan liggen. Beweegt de roede van de ene kant naar de andere kant van de heup, dan wordt het vast een jongen. Beweegt hij van de navel naar beneden, dan verwacht je een meisje. Dit is leuk om je partner te laten doen.
 87. Meisjes bewegen al lekker mee op muziek in je buik. Jongetjes zijn juist stil terwijl jij van muziek geniet, omdat een jongetje rustig naar de muziek luistert.
 88. Besteed je meer tijd aan het bereiden van eten, dan krijg je vast een jongen, want dit is de wens van een jongen. Terwijl een meisje al tevreden is met een boterham met pindakaas.
 89. In de zeventiende eeuw dachten ze dat drank een wolk van een baby zou veroorzaken. Tegenwoordig weten wij dat drank tijdens de zwangerschap juist gevaarlijk is.
 90. Wil je een jongen, vrij dan op het moment van de eisprong. Zaad dat jongetjes wordt, zwemt sneller, maar leeft korter. Meisjes zijn langzamer, maar leven langer. Vrij je dus voor de eisprong, dan krijg je een meisje.
 91. Heb je midden in de nacht opeens zin in zure dingen als zure haring en augurken, dan krijg je een jongen. Van een meisje ga je verlangen naar ijs en chocolade en alles dat heeeel zoet is.
 92. Willen jullie een jongetje, dan moet de vrouw tijdens de gemeenschap haar linker heup wat hoger houden, zodat het zaad van de man naar rechts loopt. Dit zou een jongen veroorzaken.
 93. Wil je graag een meisje, dan moet je een muts dragen tijdens de gemeenschap. Wil je een jongen, dan moet de man de muts opzetten.
 94. Blijft er niks van je figuur over en is er niks meer van een taille te ontdekken, dan krijg je vast een meisje. Een jongen laat nog wel wat van je figuur over.
 95. Volgens een oud volksverhaal uit Amerika heeft jouw manier van slapen ook invloed op het geslacht. Slaap je met je hoofd naar het noorden, dan krijg je vast een jongen. Slapen met het hoofd naar het zuiden veroorzaakt een meisje.
 96. Volgens een Zweeds bakerpraatje heeft het geslacht van jouw kind invloed op jouw haarbos tijdens de zwangerschap. Wordt het elke dag dunner en vlassiger dan krijg je vast een meisje. Wordt het steeds voller en heeft een mooie glans dan reken maar op een jongen.
 97. Wil je een voorspoedige bevalling, dan moet je alle ramen en deuren openzetten, of het nu regent dat het giet of niet.
BAKERPRAATJES